Mútua d’Accidents de Treball i Malalties Professionals a SILK

Es pot dir sense por a equivocar-nos que les Mútues d’Accidents del Treball i Malalties Professionals són les grans desconegudes en l’àmbit laboral. Es per això que hem volgut fer aquesta notícia per explicar-vos les funcions d’aquestes i la importància que tots els empleats ho coneguin i sàpiguen que fer en cas d’accident laboral o malaltia.

Les empreses poden optar entre una mútua o l’INSS per cobrir les contingències. Per tant depenent de l’entitat que presti els serveis (Mútua o INSS) la gestió dels accidents (assistència, prestacions, etc …) es derivarà a una o altra. El treballador no té l’opció de triar, haurà d’anar a l’entitat que tingui contractada l’empresa.

A Espanya hi ha, després de les últimes fusions, 22 d’aquestes entitats que tenen com a principal tasca la gestió de les baixes laborals degut a accidents laborals o malalties comunes dels treballadors. A SILK la nostra mútua és la Mutua Universal.

Què són les Mútues d’Accidents de Treball i Malalties Professionals?

Les Mútues són associacions empresarials col·laboradores en la gestió de la Seguretat Social, sense ànim de lucre i que requereixen d’autorització de l’Administració competent. Les mútues són les encarregades de gestionar les prestacions derivades d’accidents de treball i malaltia professional, i les prestacions d’Incapacitat Temporal.

Que ofereixen les Mútues?

Les mútues solen oferir assistència sanitària i serveis de rehabilitació i complementaris, a més del subsidi corresponent. El més normal son les Contingències Comunes i Professionals, que detallem a continuació.

Les Contingències Comunes inclouen (en cas que l’empresa hagi triat com Entitat col·laboradora una Mutua per la gestió de les contigències comunes)  :

  • Prestació per Incapacitat Temporal
  • Prestació per risc durant l’embaràs i lactància
  • Prestació per pares amb nens amb malalties molt greus

Les Contingències Professionals, inclouen les següents prestacions:

  • Prestació per accident de treball
  • Prestació per malaltia professional

Que es considera accident de treball?

Els accidents de treball són els que es produeixen en el centre de treball o durant els desplaçaments realitzats per motius laborals incloent l’anada i tornada al lloc de treball. Inclou tots els accidents de circulació en cotxe, moto, bici, etc, i també a peu o en transport públic.

Per què és important que un accident de treball sigui considerat com a tal?

1. Perquè en cas de necessitar medicació, si la causa és accident de treball la mútua s’ha de fer càrrec del cost total dels medicaments, en canvi per malaltia acostuma a ser la persona qui s’ha de fer càrrec.

2. Perquè si hi ha seqüeles, en cas d’accident de treball la mútua haurà de seguir fent-se càrrec dels danys i possible rehabilitació.

3. Perquè en cas que després de l’accident es quedi limitada la capacitat de poder treballar, es té dret a una indemnització (segons l’article 150 de la Llei General de la Seg. Social, RDL 1/1994 de 20 de juny).

4. Perquè, si és accident de treball, l’empresa no pot fer ús de l’última reforma laboral en el fet que et poden acomiadar per estar 9 o més dies de baixa i sense justificació de la Mútua en els dos mesos consecutius.

Davant d’un accident de treball, S’ha d’anar a la mútua?

Es prescriptiu legalment anar a la Mutua quan hi ha un Accident de Treball.

Un dels objectius de la Mútua serà atendre amb la major celeritat possible els accidents de treball que pateixen els treballadors. Gràcies als nombrosos recursos de què disposen les Mútues, s’eviten demores en la realització de proves diagnòstiques o en l’aplicació de tractaments mèdics o intervencions quirúrgiques per curar al treballador accidentat.

Amb això s’aconsegueix que un treballador pugui ser atès abans a través dels Serveis de les Mútues i que en nombrosos casos es dinamitzi la curació dels mateixos, evitant dies de dolències i possibles agreujaments de la seva simptomatologia per retards en el diagnòstic i aplicació del tractament mèdic adequat. L’actuació sanitària de les mútues està orientada, en tot moment, a aconseguir els següents objectius:

  • Una atenció precoç de qualsevol alteració en la salut dels treballadors.
  • Un seguiment i tracte personalitzat.
  • Una rapidesa i immediatesa en el servei.
  • La prestació dels serveis per especialistes qualificats i experts en salut laboral, i amb uns mitjans materials d’alta qualitat en què no hi ha llistes d’espera.

Què fer en cas d’accident de treball a SILK?

Els empleats acudiran, preferentment, al Centre Assistencial de Mútua Universal més proper al lloc de l’accident que a Barcelona és l’Hospital Delfos. Podeu veure la Guia de centres Sanitaris. També es pot contactar amb el telèfon gratuït de Línia Universal: 900.203 203. No obstant, en cas d’urgència vital, cal dirigir-se al centre mèdic més proper.

S’ha de trucar a RRHH el més aviat possible per informar de la situació. Tot i que a la web de Mútua Universal es demana emplenar un Volant, a SILK no Cal per què ho farà RRHH.  

Davant d’un Accident SENSE BAIXA LABORAL, l’Empresa ha d’incloure l’accidentat en la «Relació d’accidents de treball Ocorreguts sense baixa mèdica» que ha d’enviar en els cinc primers dies hàbils del mes següent. (O.M. de 16 de Desembre de 1987 – BOE de 29 de desembre).

Davant d’un Accident AMB BAIXA LABORAL, l’Empresa ha d’enviar el comunicat d’accident abans que transcorrin cinc dies hàbils des de la data de l’accident o de la baixa. (O.M. de 16 de Desembre de 1987 – BOE de 29 de desembre).

Finalment, a manera informativa, sempre que hi ha un accident laboral amb baixa, els tràmits amb l’autoritat laboral seran realitzats pel departament de Recursos Humans de SILK. L’empleat ha de rebre una còpia de la documentació en el seu centre de treball.

S’ha d’entregar quelcom a RRHH?

S’ha de trucar a RRHH el més aviat possible per informar de la situació. Es necessari perquè s’han de fer una sèrie de comunicacions a l’administració i la Mutua.

Si la dolència o malaltia s’allargués és responsabilitat de la Mutua encarregar-se de fer el seguiment, proves i informes durant tot el procés.

Adjuntem enllaç de la Mutua Universal on trobareu més informació al respecte.